Vojákova strava - je vždy úměrná vojákovým činnostem?

 12. 11. 2017      Články

Výdej vojákovy energie je různá podle charakteru jeho činnosti a podle charakteru činnosti se řídí i energetický příjem. Vojáci u bojových jednotek mívají větší výdej energie, proto je nutné jím zajistit i dostatečný příjem karnitinu, ten hraje důležitou roli v transportu mastných kyselin do mitochondrií. Kvůli většímu výdeji energie se vyvíjí i svalovina, proto je nutný příjem bílkovin, ten by se měl pohybovat kolem 18 % celkové energie. Kvůli činnostem spíše vytrvalostního charakteru je důležitá vyšší dávka sacharidů. Měl by být zvýšen i příjem vitamínů, například vitamín B, vitamín C nebo vitamíny A a E. Rozhodně by neměl být zanedbán i příjem vápníku, hořčíku, fosforu a zinku.

V daleké i bližší minulosti bylo dbáno na to, aby vojáci měli dostatečný příjem kvalitních potravin, bojovník by měl vydržet v boji co nejdéle a s velikým úsilím. Kvalitní strava vojáků se skládala z masa, chleba, tuků, cukrů, zeleniny a čaje. Dávka čaje se podávala téměř v neomezeném množství, aby nebyl zanedbán pitný režim. Nicméně kvůli rozkrádání zásob často byla dávka stravování nižší než předpisová.

02

V současnosti je strava vojáků často hrazena samotnými vojáky (pokud činnost v zaměstnání nepřesáhne 24 hodin), zajištěné jsou v tomto případě pouze obědy cateringovou firmou. Při nepřetržité službě dosahující alespoň 24 hodin, má voják nárok na poskytnutí snídaně, obědy a večeře. Ty obvykle bývají řešeny formou potravinových balíčků. Potravinové balíčky jsou zajišťovány i v době výcviku mimo posádku. Ty ovšem neslaví, alespoň u českých vojáků, nikterak veliký úspěch. Naopak jsou kladeny spíše stížnosti. V potravinových balíčcích dodávaných armádou dávka jednoho pokrmu v balíčku často přesahuje množství povolené denní dávky soli, obsah masa v jedné konzervě často činí kolem 50 % a obsah dávky často bývá těžko stravitelný či nekonzumovatelný. Existují i balíčky, které normy splňují a pro vojáky by byly mnohem přijatelnější, nicméně kvalita něco stojí a zdá se, že armáda opravdu hodně pří výběru hledí na finance více než na kvalitu.

04

Bojová dávka potravin v praxi

Bojová dávka potravin by měla zajišťovat kompletní a zdravou stravu pro vojáka, neočekává se, že by se tato forma příjmu potravin konzumovala více jak 30 dní po sobě. Energetický obsah dávky by měl být alespoň 3200 Kcal. Ačkoliv stále musí být brán zřetel na charakter vojákovy činnosti. Obsah bílkovin by měl být alespoň 10 % a obsah tuků má zajistit 35 % celkové energetické hodnoty.

BDP

Balíček BDP

Bojové dávky(BDP), které obsahují základní potraviny tak, aby pokryly denní kalorickou a nutriční spotřebu jednotlivce vykonávajícího fyzicky i duševně náročnou činnost obsahuje komponenty, které lze kombinovat a zároveň zachovat nutriční i kalorické hodnoty dávky. Měly by být konzumovatelné za tepla i za studena a je záhodné, aby odpovídaly požadavkům na 24 hodinovou stravovací dávku. V takzvaných BDPčkách po rozbalení můžeme narazit na vepřový guláš, lunchmeat, paštiku, suchary, ale i čaj či kávu(v prášku), med, slepici na smetaně nebo papírové a hygienické ubrousky.Kromě BDP se také vojáci mohou setkat s balíčkem nazvaným KDP, tedy konzervovaná dávka potravin, ta byla vyvinuta také pro zajištění plnohodnotného denního příjmu stravy pro jednotlivce, který se nenachází v podmínkách vhodných pro zajištění stravy. Jelikož se jedná o konzervovanou stravu, nalezneme v KDPéčkách paštiku, maso či luchmeat.

2378916_potravinovedavky-v0Balíček IMRE

Dalším podobným výrobkem je rozhodně IMRE (Individual Meal Ready to Eat), potravinová dávka připravená k okamžité konzumaci vhodná pro jednotlivce v rámci 24 nebo 8 hodin, záleží na typu balíčku. Tyto komponenty není nutné zahřívat a jsou vhodné pro konzumaci v přírodním prostředí. Navíc jsou velice skladné a lehké. V tomto balíčku můžeme ochutnat například vepřovou šunku, kuřecí maso, hroznový cukr, sůl či kávu. 

 

 

 autor: Tereza